Cawthorne

Alec szerint a világ

Hogyan lehet leváltani a NER-t?

2018. augusztus 14. 15:41 - Alec Cawthorne

Posztom címe talán kissé félrevezető, mert bár valóban a NER leváltásáról lesz benne szó, talán helyesebb lenne így feltenni a kérdést: "Hogyan lehet leváltani az elmúlt harminc évet?" Ugyanis ha valódi, átfogó politikai paradigmaváltásra vágyunk - márpedig a mai körérzületből bizony ez szűrhető le -, akkor nemcsak a jelenlegi államhatalmat megtestesítő autoriter rezsimet kell a történelem süllyesztőjébe száműznünk, hanem vele együtt teljes ellenzékét (továbbiakban: udvari ellenzék) is. Azért fontos ezt hangsúlyozni, mert még mindig többségben vannak azok a (jobb esetben bárgyúan naiv, rosszabb esetben súlyos vakságban szenvedő) véleményvezérek, akik szerint az udvari ellenzék pártjainak ismét meg kell erősödniük, és 2022-ben megint - persze teljesen új stratégiával - hadba kell vonulniuk a Fidesz ellen. Rögtön az elején hadd tegyek egy sarkos, de mélyen igaz megállapítást: ezzel az ellenzékkel nem lehet megverni a Fideszt, sem 2022-ben, sem 2026-ban, sem tízezer év múlva.

Nemcsak a jelenlegi politikai szerkezet vagy a választási rendszer önkényes átformálása (tehát a struktúrából fakadó egyenlőtlenségek) vetnek ennek gátat. Kezdjük a tényekkel: az áprilisi választások megmutatták, hogy egyrészt a választópolgárok számára teljességgel hiteltelen és elfogadhatatlan a tömeges átszavazás stratégiája, másrészt még a teljes összefogás (azaz ha minden "ellenzéki" párt egyetlen közös listán indult volna) sem hozott volna eredményt, ugyanis a fideszes jelölt számos választókerületben könnyedén megszerezte a szavazatok több mint 50%-át. (Tehát ha a DK-tól a Jobbkig mindenki összeáll egy választási szövetségbe, vagy ahogy a Fidesz-média fogalmazott, "horrorkoalícióba", a fideszes jelöltet még úgy sem sikerült volna térdre kényszeríteniük.) Mostantól viszont tekintsünk el a választás közvetlen tanulságaitól.  Szeretnénk, hogy egy ilyen "ellenzék" győzedelmeskedjen? Nem, a legkevésbé sem szeretnénk. Győzedelmeskedhetnének egyáltalán? Nem, és nemcsak a fenti gyakorlati akadályok miatt nem, hanem mert valójában nem is akarnak. Az udvari ellenzék ugyanis éppúgy a NER része, mint például a KDNP vagy a Fidesz lakájmédiája az Echo TV-től kezdve a Magyar Időkig. Csupán a túlélésre játszanak, s untig elég számukra, ha négy évig tét nélküli szájkaratét vívnak a kormánnyal, a választásokon pedig kellő számú képviselői mandátumot szereznek ahhoz, hogy ne essenek ki a cukros dobozból (azaz hogy ne iratkozzanak ki az országos/parlamenti politizálásból).

És ezek a pártok nemcsak súlyos hitelességi válsággal küzdenek, de sok esetben megalapozott a gyanú, hogy soraikban Fidesz-ügynökök ülnek. Gondoljunk csak Botka Lászlónak az MSZP-t ostorozó szavaira vagy arra, hogy amióta a Toroczkai László vezette szélsőjobbos szárny kivált a Jobbikból, Toroczkaiék szinte bérletet váltottak az Echo TV-be, ahol Velkovics Vilmos egy prosztatamasszázs-szalonná alakított stúdióban kényezteti őket verbálisan. Az LMP mindeközben bohózatba illő vezetőségi válsággal is küzd, a Momentumról kiderült, hogy nem tényező az országos politikában, az Együtt pedig pártként megszűnt létezni, hogy a többi, félszázalékos törpepártról ne is ejtsünk szót. Tehát: sem győzelmi ambíció, sem tisztesség, sem tehetség, sem fantázia nincs ezekben a pártokban ahhoz, hogy a Fidesszel szemben potens kormányváltó erőként tűnjenek fel. Nemcsak most, de 2034-ben, 2038-ban, 2060-ban sem. Ez az elmúlt nyolc év egyik legfontosabb tanulsága. Amíg ezt nem látjuk be, addig nem tudunk továbblépni. Be kell látnia ezt úgy az "ellenzéki értelmiségnek", mint annak a rendkívül heterogén szavazótábornak, mely 2018 áprilisában a Fidesz ellen - és alternatíva hiányában az udvari ellenzékre - szavazott.

Ha beláttuk ezt a tanulságot, akkor ebből már szükségszerűen következik a konklúzió: a NER-t és az udvari ellenzéket egy tömbként kell kezelnünk, egyazon probléma részeiként. Ha az elmúlt harminc évet akarjuk leváltani és nemcsak a NER-t (mely a rendszerváltó évek 21. századba organikusan átnőtt következménye, még ha közvetlenebbül a 2002-2010 közti szocialista kormányzás is tehető felelőssé érte), akkor kettős fókusszal kell dolgoznunk. Először az ellenzéket kell leváltani, aztán a Fidesz-KDNP-t. Jelen, 2022-ig tartó ciklusban lehetne az udvari ellenzék kiiktatására koncentrálni. Előre kell bocsátanom - és ezért tartom ezt az ötletet merőben idealisztikus, semmint a gyakorlatban is megvalósítható forgatókönyvnek -, hogy a kivitelezés a civil összefogás, a társadalmi önszerveződés feladata lenne. Először is egy olyan választási mozgalmat kellene alakítani már most, ebben az évben, mely egyetlen, de jól megfogalmazott, világosan kifejtett célt tűzne maga elé: bojkottra szólítaná fel azokat a szavazókat, akik a 2022-es választásokon az udvari ellenzék valamely pártjára (vagyis a Fidesz ellenében) voksolnának. Ez persze nem olyan lenne, mint a Gulyás Márton által "fémjelzett" választási mozgalom, mely ködös célokat tűzött maga elé és képtelen volt hatékonyan asszisztálni a 2018-as választási küzdelemhez. Nem belvárosi hipsztergyerekek megmozdulása lenne, hanem egy olyan társadalmi organizmus, mely alulról szerveződik, vidéki beágyazottsága is nagy, képes eljuttatni az üzenetét a legeldugottabb településeken élő választópolgárokhoz is. Ehhez persze széleskörű társadalmi konszenzus kellene, meg kellene teremteni a mozgalomhoz szükséges jogi és anyagi kereteket/eszközöket, és ügyelni rá, hogy a szerveződés az egész társadalom közügye, ne pedig egy kisebb, magáncélokat dédelgető érdekcsoport, politikai ambícióktól hajtott wunderkindek játékszere legyen. A társadalomnak vissza kellene vennie a kormányrudat a valós viszonyoktól elidegenedett és cinizmusba süppedt politikai pártoktól. Így egyfajta értékorientált lelki közösségnek, társadalmi érdekazonosságnak, konszenzusnak kellene létrejönnie a mozgalom által. Éppen ez az, ami a rendszerváltó években fájóan hiányzott. A rendszerváltás ugyanis politikai alkuk láncolata volt, melyeket "a fejünk fölött" kötöttek meg, nem volt beleszólásunk, a változást nem éreztük a magunkénak, és nem érezzük azóta sem. Ha ez megváltozna, és a tömeget egy lelki, intellektuális és politikai kötelék fogná egybe (mint a lengyeleket a nyolcvanas években), az óriási hajtóerőt jelenthetne.

És ha a 2022-es választásokon az "ellenzéki" szavazók megértenék, miért van szükség a bojkottra és meg is valósítanák azt, akkor az udvari ellenzék elbukna. Nem kellene leszalámizni sem őket, ahogy a Fidesz tette a jobboldallal (Csurka Istvántól kezdve Szabó Ivánon át egészen Torgyán Józsefig és Dávid Ibolyáig), hanem mehetnének azonnal a süllyesztőbe az 1-2%-os eredményükkel, elfoglalva méltó helyüket az MDF-fel, az FKgP-vel és a MIÉP-pel szegélyezett párttemetőben. Ezzel a társadalom képes volna lenyesni a NER fél karját. Ugyanis a Fidesz-KDNP nyolc éve folyamatosan az ellenzékhez méri magát, s e megmérettetést mindig kiállta, és mindig ki fogja állni. Számos Fidesz-szavazó is azért támogatja a narancspártot, mert "nincs jobb alternatíva". De ha alternatíva sem lenne, ha a Fidesz nem tudná magát többé más politikai erőhöz mérni, akkor háborús retorikája félig-meddig létalapját vesztené. A belpolitikai megosztottság, amely az elmúlt évtizedeket jellemezte, végre megszűnne, a múlttá válna, és romjain el lehetne kezdeni építkezni. Másrészt ezáltal világosan kifejeződne, hogy a NER leváltásán munkálkodó társadalmi erők egységes, konkrét akaratot reprezentálnak. Ami persze megijesztené a Fidesz-KDNP-t, mert elveszítené a számára a működéshez nélkülözhetetlen bábellenzéket. És ha megijedne, a rendszer óhatatlanul elkezdene hibákat halmozni. (Orbánék egyébként egyáltalán nem féltek az ellenzéki győzelemtől 2018-ban, és az összefogástól sem. Olyannyira nem, hogy még a centrális erőtér retorikájával is volt bátorságuk szakítani, amikor propagandájukban az egész ellenzéket sorosista, bevándorlópárti masszának igyekeztek feltüntetni.) Ráadásul az ellenzéki pártoktól nem is lehetne olyan nehéz eltántorítani a szavazókat, hiszen jelenleg valamennyi gyengébb, mint bármikor. És persze mindennek lenne egy mindennél gyönyörűbb pozitív hozadéka is, mondhatni a hab a tortán: az ellenzéki, baloldali romlottságot szimbolizáló Gyurcsány Ferenc hazaküldése.

Ezután pedig el lehetne kezdeni hazaküldeni Orbán Viktor miniszterelnököt - focizni. Nyilván ez lenne a nehezebb feladat. 2022-re a Fidesz egyedül maradna a parlamentben, ami eléggé abszurd helyzetet eredményezne számukra és számunkra egyaránt, nem is beszélve a nemzetközi politikai közvéleményről. A 2022-ig a politikai porondon már bemutatkozott társadalmi mozgalom ekkor kapcsolna turbó üzemmódba: nagyszabású tömegtüntetések (a bukott, elsüllyesztett ellenzéki pártok teljes kizárásával), vitafórumok, széleskörű társadalmi párbeszéd, lakossági találkozók sorozata indulna, és a szerveződés egy olyan politikai programmal kezdhetne el kampányolni, melynek körvonalazása már a 2018-2022 közötti időszakban is elkezdődhetne anélkül, hogy a mozgalom ezidőtájt bármilyen politikai kampány részesévé válna. És hogy mi lenne ennek a politikai programnak a lényege? Nem az úgynevezett "antiorbánizmus". A Fidesz-média sokszor kritizálta az ellenzéki pártokat - részint jogosan -, hogy nincs valódi, célirányos politikai programjuk, hanem csupán az Orbán-gyűlölet hajtja, tartja össze őket. És ebben bizony van igazság. Nem az elszámoltatással, a Fidesz-oligarchák bebörtönzésével kellett volna kampányolni (például a Jobbiknak sem, ami azért emellett igyekezett markáns álláspontot megfogalmazni egy-egy ügyben, inkább kevesebb, mint több sikerrel), és nem is a letelepedési kötvény-biznisz megszüntetésével. Mindez ugyanis csak azt a háborús retorikát táplálja (táplálta), ami meghatározta az elmúlt három évtizedet is. Ellenkezőleg: egy olyan polgári szellemiségű politikai stílus- és ízlésvilágot kellene megteremteni, ami nélkülözi a konkrét, direkt személyeskedést és a látványos, sokszor bulvárízű és kisszerű politikai ketrecharcokat. A mozgalom ezzel is a Fidesz lába alól rántaná ki a szőnyeget, hiszen a kormánypropaganda köztudottan a megosztottságra, a pánikhangulatra, a gyűlöletkeltésre építette fel teljes politikai marketingjét az elmúlt esztendőkben. Meg kell haladni a múltat, a Fideszt, az MSZP-t, a Jobbikot és a többi, lélegeztetőgépre kapcsolt pártot egyaránt. Csak akkor van esély, ha a társadalom elhatárolódik a mai politikai pártpalettától, és szenvedélyesen kezdi gyűlölni nem a mögöttük lévő politikusokat, hanem mindazt, amit e politikusok az elmúlt harminc évben képviseltek. És ha egy ilyen társadalmi mozgalom képes lenne alternatívaként mutatkozni a Fidesszel szemben, majd legyőzni az állampártot (annak szavazóbázisát akár jelentősen megroggyantva), akkor a választások után lehetne beszélni elégtételről, elszámoltatásról, a politikai elit által elkövetett bűncselekmények feltérképezéséről.

Mindez azonban csupán egy idealisztikus elképzelés, kedves olvasóim, ugyanis a magyar társadalomban az önszerveződésnek még a csírája sem látható. Egyelőre még ott tartunk, hogy az ellenzéki pártokkal kell kezdenünk valamit, ha előbb-utóbb le akarjuk váltani a Fideszt. Tévúton jár, aki még mindig efféle hagymázas ábrándokba ringatja magát. Fel kell (fel kellene) ébrednünk, és akkor megláthatnánk, hogy 2018 áprilisában nem a remény veszett oda, csupán egy új lehetőséget kaptunk (mi, a társadalom) az ellenzéki pártok jelentős meggyengülésével. Lehetőséget, hogy lesöpörjük a színről ezt az udvari ellenzéket. Aztán pedig a NER magját. Ha ma nekifognánk, ehhez biztosan kellene nyolc év. Nyolc szűk esztendő. De nem fogunk neki. Még mindig álomvilágban élünk. Ideje lenne felébredni. A társadalom magára maradt, és csak akkor győzhet, ha öntudatra ébred, és visszaveszi a politikától, ami őt jogosan megilleti: a szabadságát.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cawthorne.blog.hu/api/trackback/id/tr614180655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2018.08.14. 22:49:52

Máshol már leírtam(persze azonnal kitöröltek!), hogy mi kellene a Fidesz leváltásához: új párt erős médiatámogatottsággal. Ehhez persze az Orbán-ellenes oligarcháknak mélyen zsebbe kellene nyúlniuk...

Nagy Zoltán 989 2018.08.14. 23:11:33

A NER-t nem lehet leváltani, sem médiával, sem alulról történő szervezkedéssel. Médiával azért nem mert Orbánnak mindig több lesz és ha esetleg sikerül is megszorongatni, majd hoznak egy törvényt az újságírói etikai kódexről és majd finoman ellehetetlenítik.
Alulról történő szervezkedés ebben a társadalomban egy vicc kategória. Itt senkitnem érdekel semmi, még a románok is jobbak nálunk. Azt nem gondolhatja komolyan senki sem, hogy majd civil szervezetek meggyőzik a sok agyhalott zombit, hogy ne a fideszre szavazzon. A saját anyámat én nem tudtam meggyőzni úgy, hogy elmagyaráztam neki, hogy a fidesz rossz a saját gyerekeinek és unokáinak. Mission impossible. Orbán nyert.

Habony Árpád. 2018.08.14. 23:18:35

"Hogyan lehet leváltani a NER-t?"

SEHOGY SEHOGY !! A fidesz meg nagyon sokaig fog maradni. Ezert tovabbra is csak azt tudom tanacsolni a libbantaknak, hogy aki nem birja ki, azt a meg legalabb 30-50 evet, az legyen inkabb ONGYILKOS.

dunántúli gyerek 2018.08.14. 23:23:24

"Ugyanis ha valódi, átfogó politikai paradigmaváltásra vágyunk - márpedig a mai körérzületből bizony ez szűrhető le -"

Idáig olvastam. Megörülök, hogy BAL1en kívül más politikai blogot is kitesznek a címoldalra, erre itt is ugyanaz a müsor: a valóságot 10 éve elfogadni képtelen, unalmas törpe lippsikolónia vernyákol

Vicc

Alec Cawthorne 2018.08.14. 23:24:51

@dunántúli gyerek: Kár, hogy nem olvastál tovább. Ha megtetted volna, akkor rájönnél, hogy baromságokat beszélsz. :)

Alec Cawthorne 2018.08.14. 23:27:04

@Nagy Zoltán 989: Ha végigolvasod, akkor rájössz, hogy én is ugyanerre a következtetésre jutottam. Ez a társadalom a túlélésre játszik, hiányzik a polgárság/politikai kultúra/egységes identitástudat a közös cselekvéshez. Ezért MARADNI fog ez a rendszer, egyet lehet tenni: túlélni.

Nagy Zoltán 989 2018.08.14. 23:37:25

@Alec Cawthorne: amúgy sztem egyféleképpen TALÁN eltakarítható a NER. Politikai úton, választáson ez azért nem tehető meg, mert a többség buta és velük el lehet hitetni, hogy a fideszre kell szavazni, vagyis a fidesz választáson mindig nyerni fog, akkor is ha lesz egy új ellenzék.
Viszont ha a kisebbség (ami még mindig több millió embert jelent) egyszerűen elkezdene sztrájkolni, azzal pár hét alatt meg lehetne roggyantani a rendszert. Ezt lehetne még azzal fokozni/helyettesíteni, hogy a nem fideszes része az országnak egyszerűen kikerülné az adófizetést valamilyen módon: nem kérne számlát, stb, cégek egyszerűen nem fizetnék be az adót betegségre, stb hivatkozva. Ez a költségvetést viszonylag rövid úton megrogyaszthatná, nem tudnának nyugdíjat fizetni, stb.
Persze nem hiszem amúgy, hogy ezt a magyar ember meg tudja tenni és ezeknek bármilyen realitása van. Pár embert vagy céget nyilván elkapna a NAV, de ha nagy tömegben csinálnák az emberek, egyszerűen képtelenség lenne mindenkit büntetni/ellenőrizni.

KunnHalmiAgnes 2018.08.14. 23:42:33

"A Fidesz-média sokszor kritizálta az ellenzéki pártokat - részint jogosan -, hogy nincs valódi, célirányos politikai programjuk, hanem csupán az Orbán-gyűlölet hajtja, tartja össze őket. "

Hazugsag, mar hogyne volna programunk. A legfontosabb a felsokorlat nelkuli arab bevandorlas megvalositasa. Ezekkel a felsobbrendu liberalis arabokkal tudna a baloldal 22-ben valasztast nyerni.

Alec Cawthorne 2018.08.14. 23:49:02

@KunnHalmiAgnes: Az ürgebőrbe varrt gyíkembereket és Sorost kihagytad!

dukeekud 2018.08.15. 00:48:59

A post megint egy felesleges szocseples a semmirol, arrol hogyan lehetne a szarbol aranyat csinalni.
Nincs ellenzek, mert a magukat ellenzeknek nevezo megelhetesi politikai bunozok, SZERENCSETLEN BENA IDIOTAK, AKIKRE A LEGKEVESBBE SEM TART IGENYT AZ ORSZAG.
Ha valamilyen aljas taktikaval sikerulne oket hatalomba jutatni, az olyan volna, mintha egy fontos mutet elott a tobb evtizedes tapasztalattal rendelkezo sebesz professzort, a korhaz elott fetrengo, reszeg, felkezu, vak hajlektalanra cserelnek, mondvan adjunk neki is lehetoseget hiszen demokracia van.
Persze NULLA eselyuk van ra, de akkor is egy VICC, hogy allandoan arrol folyik a diskurzus, hogyan lehetne ezeket az alkalmatlan, szerencsetleneket a hatalomba jutatni.

kolomparlole1114 2018.08.15. 08:30:00

TLDR, de ezeket a jobberkomcsikat leváltani csak népharaggal lehet. 1-2 millió kiegyenesített kasza ellen a Munkásőrség (TEK) se ér semmit, az lesz amit a nép parancsol. Nem táblákat kell lóbálni meg tiltakozgatni valami bokor mellett, hanem túlerőben kell lenni, és erő pozíciójából utasítani a zsideszt az eltakarodásra. "Csak" össze kell szedni az embereket. Aki erre képes, az legyen ellenzéki vezető.

kolomparlole1114 2018.08.15. 08:34:34

@dukeekud: A különbség csak annyi hogy itt nem a hozzáértő profot, hanem a kókler cigányt kell leváltani. Akinél még valszeg a portás is többet ért a műtéthez, de legalábbis nem lopja el még a kábelt is a bizsergefáról, mint a kókler.

kolomparlole1114 2018.08.15. 08:37:57

@KunnHalmiAgnes:

1. Ha a zsidesz importálhat 400.000 román szavazógépet, akkor mi is hozhatunk hazafiakat.
2. Arabokat ide egyedül a te zsideszed importált, Kötvényes Luxustóninak kellett perkálni, és akkor számolatlanul jöhetett a terrorista, amennyi csak akart. Még Viktor szomszédjába is jutott egy FBI által körözött importmigráns. Mondjuk hol is találhatott volna magának jobb helyet, mint egy köztörvényes bűnöző szomszédságában?

morph on deer 2018.08.15. 09:54:59

Ideje lenne már felfogni, hogy arra teljesen felesleges számítani, hogy ezt a népet bármi is öntudatára tudná ébreszteni!
Addig semmiképpen sem, míg van kit gyűlölni, van kin levezetni a feszültséget, dühöt, van valaki más, akit lehet hibáztatni minden nyűgünkért!
Ehhez kell még az, hogy a többségnek legyen mit ennie, innia bőségesen, nehogy véletlenül lecsússzunk az első helyről mint a legdagadtabb európaiak...

Amíg a regnáló bűnbanda az indulatokat ilyen ügyesen át tudja irányítani másfelé, és a hangadó tömegnek tele a hasa, addig itt ég-föld összedőlhet a jogállamiság, demokrácia és szabadságjogok terén, a világon semmi nem fog történni ezeknek a vérszívóknak az eltakarítása érdekében!

Szóval ábrándozni lehet, de ez körülbelül ennyit is ér.

Abba már szinte nem is érdemes belemenni, hogy feltéve, hogy a jelenlegi ellenzék csak úgy hipp-hopp eltűnik, (hová?) vajon ki fog a helyükre állni?
Egy újabb megélhetési “jövő reménységei” gyülekezet - lásd Momentum? Vagy harminckét öttagú pártocska, amelyik majd nem áll szóba senki mással, mert csakis ők hivatottak kormányozni, á la “Szél kormány”?

A jelen feltételek között ez az egész dolog politikai módszerekkel, nota bene, demokratikus politikai eszközökkel nem látszik megoldhatónak, és elsősorban azért nem, mert nincs rá átfogó igény.

Félreértés ne legyen, ez nem azt jelenti, hogy mindenki elégedett lenne az orbanizmussal mint államformával, messze nem! Csak éppen “hát úgy ahogy még elboldogulunk”, meg “hát igen, de mi lesz, ha majd ez se lesz”, de legfőképpen a ”miért én kockáztassak?” hozzáállás az, ami a legjellemzőbb ma már a magyarokra.
Az, hogy olyasmiért is szót emeljen valaki, ami nem az ő személyes érdeke, vagy netán még tegyen is érte, az manapság egyenesen elképzelhetetlen!
Anélkül pedig ugye lehetetlen bármilyen eredményt is elérni.

Mondom, ábrándozni lehet, ábrándozni szép, de ez a legjobb esetben is csak egy kis önáltató önigazolás céljára alkalmas, semmi többre!
És igen, én sem teszek ennél többet. Annak ellenére sem, hogy én ennek tudatában is vagyok.
Ez van.

kolomparlole1114 2018.08.15. 10:02:00

@morph on deer:

"Ideje lenne már felfogni, hogy arra teljesen felesleges számítani, hogy ezt a népet bármi is öntudatára tudná ébreszteni!"

De, azért lehet az, csak mivel birkanép, ezért eléggé húsba vágónak kell lennie az esetnek. Lásd: netadó, egyből felpattant mindenki a fotelból amikor már közvetlenül az ő zsebében turkáltak. Ez a lélektani határ. Az adót azt sajnos mindenki maffiás védelmi pénznek tekinti, amit le kell tejelni ahhoz hogy élni hagyjanak, és nem is érdekli mi lesz vele, ki lopja el. De amint a nettó fizuból lopnak, na az már kiveri a biztosítékot. Ez a gengszterállam is akkor fog megdőlni, ha már kibasznak az EU-ból, NATO-ból, és nem lesz mit lopni, mert akitől lehetne, az már Londonban mosogat, a selejttől meg nincs mit, mert az is csak élősködni akar (segély, nyugdíj). Mivel "ezek" már megszokták a lopást, mintegy járandóságnak tekintik, ha kiürül a kassza, majd a nép zsebébe nyúlnak, és akkor egybúl le lesz vágva a kezük. De addig sajnos nem.

"A jelen feltételek között ez az egész dolog politikai módszerekkel, nota bene, demokratikus politikai eszközökkel nem látszik megoldhatónak"

Nem hát, forradalom lesz, minden diktátort erővel űztek el a történelemben. Antall is megmondta: tetszettek volna forradalmat csinálni. Nem fogjuk megúszni. De ez 1-2 emberes puccsal nem megy, ide milliós néptömeg kell, szal amíg ennyi ember nem háborodik fel, addig nincs mit tenni. Azaz valamit mégis lehet: adót csalni. Ilyen rendszerben ez nem bűn, hanem hazafias tett. Mint a passzív ellenállás 1848 után.

Alec Cawthorne 2018.08.15. 10:37:35

@dukeekud: Te sem olvastad el a posztot. :)
süti beállítások módosítása