Cawthorne

Alec szerint a világ

A narancsszekta diszkrét bája

2017. július 14. 11:06 - Alec Cawthorne

Egy ideje azon tűnődöm, hogy - annak ellenére, hogy mélyen megvetem a mai kormányzatot és maximálisan az ő felelősségük, hogy miféle sötét, nyugat-ázsiai autokráciává süllyesztették ezt az országot - mégiscsak tünet- és jelzésértékű, hogy több mint hét évnyi narancsbolsevik ámokfutás után másfél-kétmillió magyar polgártársunk még mindig rájuk voksolna, ha holnap lennének a választások. 2010 "dicsőséges fülkeforradalma", mely négy esztendőre ránk szabadította a felcsúti Varangykirályt és kompániáját (és melynek köszönhetően két hét alatt helyrepofozták a közbiztonságot), még a naiv jóhiszeműség és az "elmúlt nyolc év" iránti krónikus undor szerencsétlen összjátékával magyarázható. A Kárpátok Putyinjának 2014-es - igaz, az előzőnél sokkal mérsékeltebb - győzelme viszont már nehezebben védhető. Ekkorra már csak az nem látta, miféle szervezett maffiaállam szipolyozza a közpénzeket és növeszt oligarchákat a nyakunkra, aki makacsul a homokba dugta a fejét és megalkuvó, önbecsapó, konformista módon mégis a NER méregkeverőit tüntette ki bizalmával a szavazófülke szomorú magányában.

A Fidesz-szavazóbázis tagjai gyakran kikérik maguknak, amikor őket "birkáknak", "agymosottaknak", "manipulálható", "gyenge akaratú" és "megalkuvó" masszának titulálják. Nem is akarok ebbe mélyebben belemenni, bár az egyre inkább tény, hogy a NER hívei nem az agysebészek és az egyetemi tanárok közül kerülnek ki, s elég csupán elolvasni néhány Fidesz-szimpatizánsok által jegyzett Facebook-kommentet, hogy világossá váljon: útszéli, kocsmai beszédmódot képviselnek, akárcsak azok a politikusok, akiknek katedrálist emelnek. Éppen ezért vicces, amikor ők kérik számon a másik oldaltól az agresszív, személyeskedő hangvételt. Vagy amikor Orbán udvari főnyalonca, a mélységesen alávaló, szolgalelkű Bayer Zsolt akad fenn azon, hogy néhány "ellenzéki" publicista éppen őrá feni a tollát. 

Más szemében a szálkát is, a sajátjukban a gerendát sem. Voltaképpen az Orbán-kormány a maga képére formálta a választóit. A "narancsszekta" tagjai ugyanazt a kommunikációs stratégiáit követik, mint idoljaik. Az ellentábor feltár egy törésvonalat vagy súlyos önellentmondást a kormány politikáját illetően? A Fidesz-hívők ellenreakciója: cél és vég nélküli szidalmazás, visszakézből, csuklóból; hozzátéve, hogy "a Gyurcsánék' alatt többet loptak" vagy hogy "ez a rendszer sem tökéletes, de mutass valakit, aki jobban csinálná!" Ez utóbbi érvet egyébként felettébb imádom. Miért épp nekem, az egyszerű, a politikával semmiféle viszonyt nem ápoló választónak kellene egy személyben"felfrissítenem" a teljes magyar pártkínálatot? Ez a rendkívül intelligens visszavágás valójában a tehetetlenség, az önbecsapás, a megalkuvás mindennél beszédesebb tünete, s általában akkor szokott előkerülni, amikor az adott Fidesz-szavazó kifogy az érvekből. (Melyekből amúgy sincs neki túl sok, mert racionális argumentumokkal védhetetlen az Orbán & Mészáros Co. tevékenysége.)

Foggal-körömmel, az utolsó leheletig "küzdeni" a vélt igazukért, bevetni az utolsó, legszánalmasabb és legostobább, mantraként mormolt "ellenérvet" is, annak érdekében, hogy tűnjenek el a valódi érvek és ellenérvek, semmisüljön meg a vita, a szabad, értelmes diskurzus intézménye, sőt maga a véleménypluralizmus is, és egyvalami boruljon ólomsúllyal az elmékre: a narancsbolsevik vélemény-, ízlés- és gondolatdiktatúra. Ami ezen túl van, ami ennek határait feszegeti, az tűzzel-vassal irtandó, üldözendő.  Van tehát gyűlöletes, jól körvonalazott ellenségkép (balliberálisok, nem Fidesz-szavazók, Orbán-ellendrukkerek, zsidók, Soros és bérencei, migránsok), van vallásos, vakbuzgalommal életben tartott, ápolgatott hitélmény, a középpontban egy messianisztikus (szabadság)harcos és felkent főpapjai állnak, és mindez együttvéve közösségteremtő hatást is kifejt. Mi ez, ha nem szekta? Természetesen a Fidesz-szavazóbázis (a "narancsakol") korántsem homogén massza. A vallásos hit persze lassan meg-megkopik, ahogy egyre többen halnak meg mellékhelyiségekben vagy fertőzésekben a legendásan jól felszerelt magyar egészségügyi létesítmények korszerű boszorkánykonyháiban, ahogy az európai nemzetek közösségéből lassan kipördülünk Kazahsztán és Putyinisztán felé, ahogy egyre vehemensebben csilingel Pénztáros Lawrence mindenható kasszája, de az egyéni hit állja a (NER-)történelem viharait. Az egyéni hit értelme azonban már nem a rendszer lélektelen magasztalása, hanem a keserű meggyőződés: "ezekre kell szavaznom, ha túl akarom élni".

Úgy válnak lassan vegytisztán pragmatikussá a szektatagok, mint a hajdani hithű kommunista, aki felismeri, hogy az egész, vérrel és ostobasággal épített rendszer a történelem zsákutcája, de mégis hozzá kell tenni újabb téglákat, mert a továbbiakban is ez a létfenntartás, az egzisztenciális boldogulás záloga. Arról van szó, hogy a NER által sugárzott erőkultusz megigézte a társadalom egy tömbjét, mely egy évtizede pozitív változásra vár, de beéri e változás látszatával is. A potens, határozott és sikeres kormányzat illúziója tartja őket még mindig össze. Nem arról van szó, hogy elhinnék, "dübörög" a gazdaság, növekednek a bérek és az életszínvonal (a közbiztonságot már nem is említve, mert azt ugyebár két hét alatt rendbe tettük, mint már említettük). Nem arról van szó, hogy elhinnék, világszínvonalú az egészségügyi ellátás, remek az oktatási rendszer Magyarországon. Nem arról van szó, hogy elhinnék, Lawrence Butcher tisztességes úton, kormányzati hátszél igénybevétele nélkül avanzsált az ország ötödik leggazdagabb polgárává. Nem hiszik el, de már olyannyira kisigényűek lettek, hogy a siker, az erő látszata is simogatja megtépázott lelküket. Nem akarják többé azt hallani, hogy Magyarország ezer sebből vérzik, az EU sereghajtói között vánszorog, hogy a bérek stagnálnak, hogy a pedagógusoknak felkopik az álla, hogy az egészségügy romokban hever, hogy hódít a korrupció - hallják eleget a hírekben, pontosabban hallanák, ha nem a kormány kommunikációs csatornáit tüntetnék ki megtisztelő figyelmükkel. Persze ez nem azt jelenti, hogy olyan ostobák volnának, hogy nem vennék észre a képükbe bámuló tényeket, csak nem akarnak belegondolni, hogy mit jelentenek ezek a tények. Kognitívdisszonancia-redukció. A világról alkotott ismereteinket és attitűdjeinket szeretjük következetesen és harmonikusan elrendezni. A narancsszektások kicsit következetesebben és harmonikusabban.

Mészárost kőkeményen hizlalja a NER, miközben azt kommunikálják, hogy felszámolták a korrupciót? Nincs semmi bizonyíték rá, hogy Mészárost Orbán tette oligarchává, igaz, hogy barátok, de hát ez még nem jelent semmit! Amúgy is, azt mondta, Zuckerbergnél is okosabb, biztos úgy is van! Kövér Laci bácsiék egy nemzetközi konferencián a magyar egészségügy kiemelkedő - más országok számára is példaként szolgáló - teljesítményéről beszélgetnek, miközben újszülöttek halnak meg kórházi fertőzések következtében, mert az alapvető higiéniai eszközök nem állnak rendelkezésre a kórházakban? Ugyan már, ezek a fertőzések mondhatni kivédhetetlenek, akármilyen is a felszereltség, ez benne van a pakliban! A kormány zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben, majd villamosok padlózatára ragaszttatja a Sorost ábrázoló plakátokat, hogy az utasok jól megtaposhassák azokat? Á, az nem is úgy van, meg nem is Soros származása a lényeg, hanem sátáni mivolta! A szabadságharcos kormány megerősítette a határvédelmet egy szép nagy kerítéssel a gonosz, mocskos, csúnya migráncsok ellen, miközben a letelepedési kötvény-biznisz keretén belül ő maga telepíti be az idegeneket Magyarországra? Ugyan már, a kettő nem ugyanaz, ők úgysem engednének be terroristákat, meg amúgy is, Rogán Anti jó arc, már felhagyott ezzel a kétes értékű dologgal! Látszólag mindenre van magyarázat. Valójában semmire sincs.

A narancsszekta történelmi bűne kettős: egyrészt jövőre gondoskodnak arról, hogy a Fidesz-KDNP még legalább négy évig szívja a vérünket, folytassa gyalázatos ámokfutását, az autoriter rendszer kiépítését (tökéletesítését), Putyin ágyának melengetését, az egészségügy, az oktatás, a kultúra, a média totális szétverését, a közpénzek szipolyozását, Mészáros Lőrinc tokájának hizlalását, és hozzájárulnak ahhoz, hogy ha egyszer megbukik ez a maffiaszövetkezet, az általuk létrehozott intézményeket, gyakorlatokat, a nekik köszönhető mérhetetlen pusztítást minél nehezebb (lehetetlen) legyen meg nem történtté tenni. De ezek az emberek egy egész más tekintetben is önzőek, csak a jelenre gondolnak és képtelenek történelmi perspektívában gondolkodni. Ugyanis még ennél is súlyosabb az a korrózió, amit az utánuk következő generációk lelkében okoznak. Súlyos negatív példát mutatnak nekik azáltal, hogy demonstrálják: a Kádár-kori reflexek tovább élnek, a társadalmat szemfényvesztéssel, machiavelliánus ügyeskedéssel és manipulatív kommunikációs stratégiákkal még mindig meg lehet téveszteni, meg lehet vezetni, sőt: meg lehet békíteni. Ezek az emberek makacsul szorítják, sőt rángatják e zsarnoki kormányzat fejszét tartó kezét, és nem zavartatják magukat, hogy ezzel a saját koponyájukra is ütést mérnek. Nem számít. A narancsszektáknak élnie kell. A narancsszekta táplálja az apokalipszist. És Lőrinc barát tokáját.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cawthorne.blog.hu/api/trackback/id/tr212646053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2017.07.20. 14:57:54

Teljesen egyetértek.

Ami engem a legjobban idegesít, az éppen az érvnélküliség.

Bármilyen kritikát fogalmaz meg valaki a Fidesz, a jobboldal politikájával, lépéseivel, akkor függetlenül a kritikát alátámasztó érvektől, a kritika jogosságától csípőből kapja a sablonválaszokat. (Mindegyik ugyanazt szajkózza vissza, miközben a baloldaliakat bélyegzik meg "birka csürhének")

Például az előbb láttam, hogy át kell építeni a vizes VB-re készült ugrótornyot, ami így is drágább volt, mint mondjuk Oroszországban. Ha az ezt leíró cikket bemásolnám mondjuk a 888.hu komment mezeibe mit kapnék?

Jönnének a válaszok: "Mit nyivákolsz libsi?" "Soros mennyit fizet?" "Kussolsz" (Tényleg nem egyszer láttam, hogy valaki csak ennyit ír. Ez a reakcíó mindenre, hogy "kuss libsi").

Ráadásul mindezt úgy, hogy bántóan nincsenek tisztában ezen fogalmak jelentésével, csak szajkózzák, amit a Rezsi szilárd: Ma Magyarországon MINDENKI, aki nem Fideszes, az "liberál-bolsevik soros bérenc". Az, hogy egy liberális definicíó szerint nem lehet bolsevik és fordítva nem zavarja őket. A baloldalon mindenki a sorosista cionnáci kulturmarxista összeesküvés (ez is egy jobboldali csinálmány) ügynöke. A cél pedig kiirtani a fehér hetero európai férfit, mert ez a Sorosnak meg a baloldalnak valamiért jó.

De, ami még ennél is gyűlöletesebb, és szerintem ez a Fidesz legnagyobb bűne: hogy kisajátítják a magyarságot (politikailag amúgy tuti lépés volt a Fidesztől). Aki ugyanis kritizálni meri a Fidesz egy-egy lépését, Mészáros Lőrinc meggazdagodását, azt, hogy egy olyan kis hibát képtelenek elismerni, hogy másnak nevét rakják egy plakátra, a korrupció gyanús ügyleteket vagy az a kormány olvasatában nem a Fideszt támadja, kritizálja, hanem a NEMZETET. Ha nem tetszik, az, ahogy lebonyolították az 56-os emlékévet, akkor te nem a Fideszt kritizálod, hanem '56 szellemét támadod.

Emiatt pedig a jobboldalról már a szándéka sincs meg az értelmes diskurzusnak, hiszen minden érv lesöpörhető azzal, hogy te egy féreg ügynök vagy. (Röhejes, hogy a populista jobb oldali alakok szeretik úgy bemutatni magukat, hogy ők szembe mernek szállni a "Politikai korrektség fertőjével" de kérdem én: Mikor adott Orbán Viktor egy ellenzéki lapnak interjút? Nem pont Donald Trump hozz létre maga körül Safe Space-t azzal, hogy kitiltja a fehér házból a neki nem tetsző médiumokat?)

Persze a baloldali sajtótermékek is elfogultak tudnak lenni, de van egy hatalmas különbség: ha a Fidesz valamit jól csinál, vagy van egy a nemzet számára pozitív magyar eredmény, azt is lehozzák hírként. Ezzel szemben a kormánysajtó a negatív dolgokat nem hozza le. Röhejes, hogy a 888.hu a hírek helyett sokszor azzal van elfoglalva, hogy lejárassa, "fake newsnak" bélyegezze meg a baloldali oldalakat. (Igen, az a 888.hu, aki egyszer lehozott egy hírt úgy, hogy "Soros bérencei megtámadták a Macedón parlamentet" majd 15 perc múlva módosította úgy, hogy "A macedónoknak elege van Soros-ból". Szóval ha a jobboldal balhézik, akkor ők büszke hazafiak. HŐSŐK! Ha ugyanazt a baloldal csinálja, akkor ők idegenszívű, provokátorok.) A kormány oldalon külföldön minden pusztul, a terrorizmus, a baloldal és a melegek kis-híján romba döntötték a világot, de Magyarország virul. Ha ennél árnyaltabb véleményed van, akkor te már Soros bérenc buzulmán agyhalott vagy. (A másik mindent verő érv, hogy "Ha az MSZP lenne kormányon, akkor még többet lopnak és VB sem lenne" "Lehet, hogy kéne az országba 300 CT, de Gyurcsánynál csak 40 volt, nálunk meg 80 szóval jól mennek a dolgok")

Magyarország tragédiája nem az MSZP volt, és igazán nem is a Fidesz, hanem ez a rohadt szekértábor mentalitás. Hogy képtelenek vagyunk leülni érvekkel alátámasztva beszélni témákról, ha én az egyik oldalhoz tartozok, akkor MINDENNEL egyet kell értenem és a másik oldalt teljesen el kell utasítanom. Ahelyett, hogy beszélgetnénk mindenki csak anyázz és őrjöng. (És, én úgy tapasztalom, hogy a jobboldalon még kisebb az akarat arra, hogy megértsék a másikat, amiért a Fidesz "aki nincs velünk, ellenünk van" politikája okolható.) De sajnos az ellenzék is ludas, hisz sokan még mindig az MSZP-től és Gyurcsánytól való félelmükben szavaznak a Fideszre, és ez jó a Fidesznek, mert amíg ők a porondon vannak, addig könnyű összemosni velük az egész ellenzéket. (Persze, hogy a Fidesz soraiban épp úgy vannak Soros ösztöndíjasok, Ceun végzettek volt MSZMP tagok, Kisz titkárok az valamiért nem probléma. Tényleg nem értem a Fidesz szavazók rövid memoriáját, hogy tudják habzó szájjal gyűlölni a Simicskát, amikor 2 éve még az ő szekerüket tolta, most meg már közellenség. De nem csak ellenség, úgy csinálnak, mintha sosem lett volna Fideszes. Hogy Mészáros 5 éve még nem volt "hihetetlen jó vállalkozó", csak miután kellett Orbánnak egy Simicska 2, lett az, hogy nem veszik észre ezt? Ezeknek pártállástól független dolgoknak kéne lenni, ahogy annak is, hogy a Soros plakátok egyszerűen funkciótlan, értelmetlen, agyatlan propaganda poszterek, amelyekre haszontalan költeni.
süti beállítások módosítása